Ergonomische bureaustoel - Adaptic Evora rood - De voordelen van adaptic-bureaustoelen

De voordelen van Adaptic bureaustoelen

De voordelen van Adaptic bureaustoelen: verlichten lage rugpijn; ontspant de nek; versterkt diepe core stabiliteitsspieren; Versterkt rug-en buikspieren; Voorkomt Scoliose; Corrigeert gebogen rug;Balanceert spinale schijfbelasting; Verbetert de houding en Vermindert de druk op maag en longen.

Verlichten lage rugpijn

De voordelen van Adaptic bureaustoelen: Adaptic bureaustoelen passen zich aan de bewegingen van uw rug- en bekken aan, waardoor verschillende spierfuncties mogelijk zijn: de wervelkolom behoudt een S-vorm, dat optimaal is voor het wigvormige profiel van de wervels. Dit verlicht de spanning op wervels en spinale schijven, een veel voorkomende oorzaak van lumbale pijn. Een verscheidenheid aan rugspieren neemt de belasting van de wervelkolom zelf weg, waardoor overbelasting wordt voorkomen. Bij het naar voren kantelen wordt ook de lumbale belasting verminderd. Op een standaard bureaustoel betekent voorover buigen, over het bureau buigen vanuit de taille, overmatige spanning – tot 200 kg specifieke druk – op de L5 door S1-wervels. Dit zal waarschijnlijk rugpijn veroorzaken. Adaptic zittingen kantelen naar voren, waardoor de lumbale spieren onder de wervelkolom kunnen glijden en de druk met meer dan de helft kan verminderen. Samen helpen deze functies pijn in de lumbale en omliggende gebieden te verminderen.

Ontspant de nek

De belangrijkste oorzaken van nekpijn zijn statische overbelasting en spieronbalans. Dit kan gebeuren na enkele uren zitten op een statische bureaustoel, waarbij de spinale erectorspieren vermoeid raken en de houding verslechtert tot een gebochelde toestand met het hoofd naar voren. Dit leidt tot overbelasting van de cervicale wervelkolom, waardoor plotseling beginnende pijn ontstaat. Een slechte houding kan niet alleen het gevolg zijn van standaard bureaustoelen, maar ook van sommige ergonomische stoelen. Aanhoudende doffe pijn in de nek met schietende pijn in de schouders of schouderbladen, evenals verminderde mobiliteit van de cervicale wervelkolom, zijn veel voorkomende symptomen van vertebrogene pijnsyndroom, die kunnen leiden tot langdurige verslechtering van de hoofdhouding. Langdurig stilzitten op bureaustoelen kan dus vrij ernstige nadelige gevolgen hebben.

Versterkt diepe core stabiliteitsspieren

In de romp liggen de diepe core-stabiliteitsspieren van de wervelkolom (DCSM), een groep spieren die de wervelkolom ondersteunen in zijn dragende functie. DSCM-spieren bevinden zich diep in de romp, onder de rugspieren aan de oppervlakte. Door hun positie kunnen deze spieren niet gemakkelijk worden geoefend, maar Adaptic-stoelen kunnen hier ook helpen. De stabiliteit van de wervelkolom hangt in belangrijke mate af van de paravertebrale spieren. Deze bestaan uit een oppervlaktespiergroep, die voelbaar is onder de huid rond de wervelkolom en kan worden geoefend door fysieke activiteit, en een diepe spiergroep, die de sleutel is tot het stabiliseren van de wervelkolom, maar over het algemeen alleen in bepaalde houdingen kan worden geoefend.
Adaptic ergonomische bureaustoelen maken dergelijke houdingen mogelijk, waardoor een cascade van musculoskeletale functies kan worden geactiveerd, waaronder het gebruik van diepe spinale spieren, oppervlaktespieren van de rug en diepe voorwaartse cervicale flexors (nekspieren) en verdere interacties tussen het middenrif, buikspieren en bekkenspieren.
Een andere manier om de DSCM te visualiseren is dit: het onderste lumbale gebied is een soort achilleshiel van het lichaam en een plaats van frequente acute of chronische pijn. Dit komt omdat de lumbale wervelkolom in de meeste situaties het gewicht van de romp (en het hoofd) draagt. Hoewel de wervels en schijven in dit gebied het meest robuust zijn, zijn ze niet voldoende om de romp te ondersteunen. De functie van de DSCM is dus om de belastingskrachten over te brengen tussen de bovenste en onderste delen van het lichaam, en functioneert op dezelfde manier als een zuigersysteem. Stel je de buikstreek voor als een cilinder of kussen met een bovenste en onderste zuiger. De “wanden” van de cilinder zouden de platte buik- en lumbale spieren en het voorste gezicht van de lumbale wervelkolom zijn. De onderste “zuiger”, die de minder mobiele is, bestaat uit de bekkenspieren, de binnenkant van het bekken en het onderste deel van de buik. De mobielere bovenste zuiger is het membraan, dat wordt gebruikt bij de ademhaling. Dit houdingsmechanisme kan belastingen van het borstgebied rechtstreeks naar het bekken overbrengen, waarbij de lumbale wervelkolom wordt omzeild. Ervan uitgaande dat de spieren die de “zuiger” vormen in goede conditie zijn, kunnen ze de belasting delen die anders bijna volledig door de wervelkolom zou worden gedragen.
Deze buikzuiger wordt belangrijker bij het naar voren buigen, vooral in combinatie met rotatie van de romp. Als de deelnemende spieren zwak zijn, kan overmatige druk op de wervelkolom het gevolg zijn, wat leidt tot een verscheidenheid aan pijnlijke aandoeningen.
Het juiste gebruik van de diepe core-stabiliteitsspieren van de wervelkolom (DCSM) is noodzakelijk om overbelasting van de wervelkolom te voorkomen. Adaptic therapeutische stoelen hebben op de veer gemonteerde kantelbare zittingen die deze cruciale spieren helpen versterken. De statische zittingen van gewone bureaustoelen en de meeste andere ergonomische stoelen laten alleen het gebruik van sommige spieren toe om de houding te behouden, wat leidt tot overbelasting van deze spieren. Dit kan plotseling optredende acute of chronische pijn veroorzaken.

Versterkt rug-en buikspieren

Adaptic ergonomische bureaustoelen voor een gezonde rug maken activering van de diepe core-stabiliteitsspieren van de wervelkolom (DCSM – zie de vorige alinea), evenals spieren van de rug en buik mogelijk. Het gebruik van alle geschikte spieren maakt het mogelijk om een optimale houding te behouden voor statische belasting. Met deze spieren actief, kromt de wervelkolom op natuurlijke wijze en worden de individuele wervels en schijven gelijkmatig belast.
Zo’n optimale houding is alleen mogelijk als veel spieren samenwerken. Het gebruik van slechts een reeks lange spieren zou uiteindelijk leiden tot vervorming van de spinale segmenten. Om de wervelkolom goed te stabiliseren, moeten korte diepe spieren samenwerken met lange oppervlakte spieren. Deze spieren omvatten de diepe spieren van de rug, het middenrif en bekken- en buikspieren. Samen ondersteunen deze spiergroepen de buikholte en helpen ze een optimale buikdruk te behouden.
Disfunctie van de DCSM is een van de belangrijkste oorzaken van rugpijn. Spinale segmenten (wervels) missen voldoende ondersteuning of worden ondersteund in suboptimale posities, wat leidt tot chronische overbelasting en onvoldoende spierondersteuning van de wervelkolom tijdens beweging, onder statische belasting en tegen externe krachten. Spieren in een bepaald deel van het lichaam werken over het algemeen samen als een groep, en disfunctie in een van hen maakt meestal de hele spiergroep disfunctioneel. “. Een goede werking van de spieren van de rug en buik is dus essentieel voor de houding. Adaptic stoelen zijn voorzien van kantelbare zittingen, die activering en oefening van rug- en buikspieren mogelijk maken, een gezonde houding ondersteunen en de wervelkolom beschermen.

Voorkomt Scoliose

Scoliose is een zijwaartse vervorming van de wervelkolom bestaande uit rotatie van de wervels of hun verschuiving naar de zijkant. Het resultaat is een onfysiologische spinale kromming die het bereiken van de juiste houding verhindert, wat vaak leidt tot pijn, voornamelijk in het lumbale gebied en de nek. Bij ernstige scoliose heeft pijn de neiging zich voornamelijk te manifesteren tijdens het zitten of lopen. Verschillende spieren raken overbelast en pijnlijke symptomen kunnen na verloop van tijd toenemen. Scoliose heeft twee basisstadia – functioneel en structureel. Bij functionele scoliose is de spinale vervorming nog niet permanent en kan deze worden verholpen met fysiotherapie. Uiteindelijk zal functionele scoliose structureel worden als wervels vervormen en roteren. Een manier om verergering van scoliotische kenmerken van de wervelkolom te voorkomen, is door de spierondersteuning van de romp te verbeteren, zoals bij actief zitten op een Adaptic therapeutische stoel. De kantelbare veerzitting van een Adaptic-stoel zorgt voor zowel spiraalvormige als verticale stabilisatie en versterkt de rug- en buikspieren, waardoor scoliose wordt voorkomen of de ernst van bepaalde bestaande gevallen vermindert.

Corrigeert gebogen rug

Langdurig zitten met gebogen rug (effectief alle standaard en ergonomische bureaustoelen) verhoogt de stress op de tussenwervelschijven omdat het gewicht van de romp niet symmetrisch wordt verdeeld. Het voorste (voorste) deel van de schijf staat onder meer druk dan het achterste (achterste) deel, waardoor uiteindelijk de neiging heeft om de schijf in een wigvorm te comprimeren en de ligamenten te overbelasten die helpen de schijf te stabiliseren. Adaptic stoelen helpen de ondersteunende spieren van de wervelkolom te activeren. De kern van de schijf heeft de neiging om van positie te veranderen, wat druk op nabijgelegen zenuwen kan veroorzaken. Zitten op bureaustoelen die alleen een gebogen houding toestaan, kan dus leiden tot schade aan de wervelschijven. Adaptic stoelen zijn voorzien van op de veer gemonteerde zittingen die axiaal (naar voren en naar achteren) en lateraal (naar de zijkanten) kunnen kantelen om zich aan te passen aan de beweging van het bekken. Hierdoor kan de wervelkolom zijn natuurlijke S-vorm aannemen, wat optimaal is voor een zithouding en de stress op de tussenwervelschijven vermindert. Adaptische therapeutische stoelen helpen de ondersteunende spieren van de wervelkolom te activeren, de wervelkolom te stabiliseren en zijn natuurlijke vorm te behouden.

Balanceert spinale schijfbelasting

Een van de voordelen van Adaptic bureaustoelen is hun vermogen om de belasting op de spinale schijven te balanceren. In een conventionele zithouding, vooral bij langdurig zitten, kan de druk op de voorste delen van de spinale schijven toenemen, wat leidt tot een ongelijke belasting en potentieel tot degeneratieve schijf aandoeningen. Adaptic stoelen, met hun unieke kantelmechanisme, zorgen voor een dynamische zithouding die de druk gelijkmatig over de schijven verdeelt. Dit voorkomt de concentratie van stress op specifieke punten van de wervelkolom en bevordert de gezondheid van de tussenwervelschijven, waardoor het risico op schijf gerelateerde problemen wordt verminderd.

Vermindert de druk op maag en longen

Een verkeerde zithouding kan niet alleen de wervelkolom en spieren beïnvloeden, maar ook interne organen zoals de maag en longen. Een gebogen houding kan de ruimte in de buikholte verminderen, wat druk uitoefent op de maag en de spijsvertering kan beïnvloeden. Bovendien kan een dergelijke houding de capaciteit van de longen beperken, wat leidt tot minder efficiënte ademhaling. Adaptic bureaustoelen ondersteunen een rechte en open houding, waardoor de druk op de buikorganen wordt verminderd en de ademhalingsfunctie wordt verbeterd. Dit draagt niet alleen bij aan het comfort tijdens het zitten, maar bevordert ook het algehele welzijn en de productiviteit.

Probeer het voor uzelf!

Overtuigd van de voordelen van Adaptic bureaustoelen voor het actieve zitten? Waarom zou u niet zelf de impact van onze ergonomische bureaustoelen ervaren? Met ons aanbod van 14 dagen gratis proefzitten, heeft u de perfecte kans om te ontdekken hoe onze stoelen uw werkomgeving kunnen verbeteren. Of u nu kampt met rugpijn, uw houding wilt verbeteren, of simpelweg streeft naar een comfortabelere en productievere werkdag, Adaptic heeft de oplossing voor u.