De ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann

De ziekte ontstaat als een jongere in de groei is. Meestal geeft de ziekte geen klachten, soms rugpijn. Beweging en sporten zijn belangrijk.

De vroege stadia kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van een slechte houding. Een definitieve diagnose kan pas worden gesteld door een orthopedist met behulp van een röntgenscan. Onbehandeld kan de ziekte pijnlijk zijn en permanente misvorming van de rug veroorzaken. De meeste gevallen worden echter op tijd ontdekt en met succes behandeld.

Oorsprong van de ziekte

Orthopedist Pavel Poštulka zegt in dit interview (in het Tsjechisch): “(…) er is een discrepantie tussen de toenemende lengte en het gewicht aan de ene kant, en de structurele integriteit van de wervelkolom en het vermogen om de toegenomen belastingen te dragen aan de andere kant. Wanneer de biologische structuur van een weefsel niet geschikt is voor de belasting die erop wordt uitgeoefend, kunnen er verschillende soorten misvormingen optreden.”

Het precieze oorzakelijke mechanisme van de ziekte blijft onbekend. Voorgestelde oorzaken zijn onder meer snelle groei, gebrek aan vitamine C en genetische aanleg.

De ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann