Fysiologie van de wervelkolom

Fysiologie van de wervelkolom en oorzaken van rugpijn

Fysiologie van de wervelkolom en oorzaken van rugpijn

Als je gezonde zitgewoonten wilt begrijpen, moet je de basis over de wervelkolom kennen. De wervelkolom is de belangrijkste ondersteuning van de romp en de juiste houding is belangrijk voor comfortabel langdurig zitten.

U herinnert zich misschien dat de wervelkolom een kolom is van voornamelijk bot, met wat kraakbeen en ligamenten die de ruimtes ertussen vullen. In een zijaanzicht buigt hij twee keer naar voren en naar achteren over zijn lengte, wat de flexibiliteit verbetert. De menselijke wervelkolom bestaat uit 32-34 gehurkte botcilinders die wervels worden genoemd, die meestal in leerboeken in vijf segmenten zijn verdeeld. Top naar beneden zijn het de cervicale (nek), thoracale (borst), lumbale, sacrale en coccygeale (stuit) delen van de wervelkolom.  De eerste vier segmenten hebben hetzelfde aantal wervels bij alle mensen (behoudens bepaalde zeldzame aandoeningen): 7 cervicale, 12 thoracale en 5 elk lumbale en sacrale. Het stuitje (stuitje) is het rudimentaire overblijfsel van een staart en bestaat uit 3-5 (maar meestal 4) gedeeltelijk vergroeide wervels.

Gezond zitten

Gezond zitten heeft vooral te maken met de lumbale wervelkolom, die de minst mobiele van de segmenten is en het meeste zwaartekrachtsgewicht draagt wanneer hij zit. Om een beter begrip te krijgen van hoe pijnlijke aandoeningen ontstaan door een slechte houding van de wervelkolom, is een zekere mate van anatomische en fysiologische kennis noodzakelijk. In de eenvoudigste bewoordingen zijn de wervels – die massief bot zijn – het dragende “frame” van de wervelkolom.

Wervels

Wervels hebben een ruwweg cirkelvormig lumen (gat) in de buurt van het midden; deze lijnen elkaar onder elkaar uit om het wervelkanaal te vormen, in wezen een “gepantserd” kanaal voor het ruggenmerg.  Het ruggenmerg is op zijn beurt een bundel die de meeste zenuwen in het lichaam verzamelt op weg naar de hersenen, en dus een vitaal systeem. De wervels zitten niet direct op elkaar, omdat het bot hard en broos is en zo’n structuur helemaal niet zou kunnen buigen. In plaats daarvan zijn de ruimtes ertussen gevuld met plakjes kraakbeen, gevormd in dezelfde vorm als de wervels, maar dunner, de spinale discii (of gewoon “schijven”) genoemd. Simpel gezegd, het belasten van de wervelkolom leidt tot vervorming van de relatief zachte schijven, wat meestal een verkeerde uitlijning van het lumen (gaten) veroorzaakt, waardoor het wervelkanaal wordt vernauwd. Indien ernstig genoeg, kunnen sommige zenuwen die het ruggenmerg vormen (of zich ervan vertakken door kleinere “zijgaten” die bij elke wervel aanwezig zijn) worden geknepen, wat leidt tot soms ernstige pijn.

Verplaatste wervelschijf

Hoewel rugpijn kan worden veroorzaakt door eenvoudige mechanische overbelasting, die zeer vaak voorkomt en over het algemeen omkeerbaar is met rust en verbeterde houding, is het ook mogelijk dat de oorzaak een verplaatste spinale schijf is, een ernstiger aandoening die professionele behandeling vereist. In ieder geval, als u last heeft van langdurige rugpijn, met name pijn die niet lijkt te zijn gekoppeld aan acute overbelasting, is het raadzaam om een fysiotherapeut of chiropractor te raadplegen.  Ze zullen u kunnen helpen om van het probleem af te komen, of zullen in staat zijn om te herkennen dat het een bezoek aan een arts vereist.