Hernia symptomen en behandeling
Kenniscentrum

Hernia - Symptomen en behandeling

Hernia – Symptomen en behandeling

Hernia- symptomen en behandeling. Degenen die een hernia hebben ervaren, beschrijven het als een verlammende pijn die in de benen schiet. Maar in sommige gevallen kan er helemaal geen pijn zijn. Laten we het hebben over alles wat u moet weten over hernia’s de symptomen en de behandeling ervan.

Wat zijn wervelschijven? Een soort schokdemper voor de wervelkolom

De wervelkolom bestaat voornamelijk uit 33 of 34 botten, wervels genaamd. Het lichaam heeft echter ook een manier nodig om de schokken veroorzaakt door beweging te dempen. Dit gebeurt deels door de kromming van de wervelkolom en deels door de wervelschijven.

Wervelschijven zijn elastische kussentjes tussen de wervels. Ze hebben een hoog watergehalte, waardoor ze zacht zijn en schokken goed kunnen opvangen.

Wervelschijven

Wervelschijven

Hoeveel schijven zijn er? Minder dan je zou verwachten

De menselijke wervelkolom heeft 23 schijven. Dat is duidelijk minder dan het aantal wervels, dat 33 of 34 bedraagt. Dat komt omdat de 1e en 2e halswervel geen tussenwervelschijf heeft, evenmin als de wervels onder de 1e staartwervel.

De bovenste twee wervels zijn vrij specifiek. Zij zijn zodanig met elkaar verbonden dat het hoofd een maximale mobiliteit heeft, wat de aanwezigheid van een schijf uitsluit. Ondertussen zijn de wervels van het stuitsegment bij de mens vergroeid tot een massieve botmassa, het stuitbeen, en hebben ze geen tussenwervelschijven meer.

Hoe zien ruggenwervelschijven eruit? Zoiets als een beker gelei
Om het mechanisme van een discushernia te begrijpen, moeten we eerst de anatomie van de wervelschijven bekijken. De kern van een schijf (de nucleus pulposus) is een gelatineachtige substantie met een hoog watergehalte, omgeven door een ring van kraakbeen (de annulus fibrosus).

wervelschijf

wervelschijf

De kernvloeistof dient in wezen als kogellager waarop de wervels kantelen wanneer u beweegt. De kraakbeenring wordt aan de ene kant samengedrukt en aan de andere kant uitgerekt; de buitenkant is bekleed met versterkende vezellamellen om dit op te vangen.

Wervelkolom

Wervelkolom

Wat is een discushernia precies?

Een tussenwervelschijf is een papperige kern binnen een taai kraakbeenomhulsel. Als hij lange tijd aan eenzijdige druk wordt blootgesteld, zal hij gaan vervormen en zal de geleiachtige kern naar één kant verschuiven. Dit wordt protrusie (uitpuiling) genoemd en is een van de meest voorkomende letsels aan de tussenwervelschijf. Een slechte houding leidt tot een eenzijdige belasting van de schijven, waardoor ze uiteindelijk vervormen tot een wigvorm. De zachte kern beweegt naar de schijfgrens aan de dunne kant en de vezelwand puilt naar buiten, waardoor nabijgelegen zenuwen bekneld kunnen raken.

Hernia-uitpuiling

Hernia-uitpuiling

Als de overbelasting aanhoudt, scheurt de vezelwand uiteindelijk volledig en loopt het kernmateriaal eruit

 

 

Waarom is een discushernia een probleem?
Naast het verlies van een groot deel van de schokdempende functie van de schijf, is het belangrijkste probleem dat de uitstulping van de vezelwand of later het ontsnappen van de kernvloeistof de nabijgelegen zenuwen raken. Dit kan een of meer van de volgende symptomen veroorzaken:

rugpijn, die ernstig genoeg kan zijn om lichamelijke activiteit meestal te verhinderen
pijnscheuten in de benen
gevoelloosheid of een gevoel van pinnen en naalden in de benen
beenverlamming, als de hernia het ruggenmerg bereikt.
De functie van de urethrale sluitspier (sluitspier van de blaas) kan ook worden aangetast, waardoor incontinentie ontstaat.

 

Hernia

Spinal disc herniation. The core material spill impinges on a nearby nerve.

De meeste van de genoemde symptomen treffen het onderste deel van het lichaam, wat het geval is als de hernia zich in het lumbale gebied voordoet, de meest voorkomende plaats. Als de hernia daarentegen in de borst- of halswervelkolom optreedt, zullen de symptomen in plaats daarvan de armen treffen, waaronder gevoelloosheid, een gevoel van pinnen en naalden en een verminderde motorische controle.

Een hernia is niet altijd pijnlijk. Wanneer moet u een arts bezoeken?
Niet alle hernia’s geven de hierboven vermelde symptomen. Dat hangt af van de hoeveelheid vloeistof die uit de schijf is ontsnapt en welke zenuwen (als die er zijn) erdoor zijn geraakt.

U moet zeker een arts bezoeken wanneer:

U ernstige rugpijn voelt (dit kan andere oorzaken hebben, maar die verdienen over het algemeen ook professionele hulp)
De pijn zich uitbreidt naar de armen of benen
U een speldenprikgevoel of gevoelloosheid heeft.
Uw armen of benen voelen zwak aan
U ervaart plotselinge incontinentie.
U wordt onderzocht door een neuroloog, die de juiste behandeling zal bepalen. Ernstige gevallen van hernia vereisen meestal een operatie, maar de meeste patiënten kunnen ook zonder operatie herstellen.
Een hernia is niet voor altijd. Behandelingen omvatten medicijnen, oefeningen en chirurgie.
De voor de hand liggende behandelingsmogelijkheid voor een hernia is een operatie. De laatste jaren raden artsen echter minder vaak een operatie aan, meestal alleen in ernstige gevallen.

Fysiotherapeute Alena Jeřábková zegt dat de belangrijkste reden hiervoor is het zogenaamde mislukte rugoperatiesyndroom (FBSS). Dit komt in een vrij hoog percentage van de gevallen voor, en betekent in wezen dat de operatie meerdere malen moet worden overgedaan. Ik heb patiënten gezien die drie rugoperaties hebben gehad voor hetzelfde. Niet te vergeten, een herniaoperatie is niet bepaald een eenvoudige ingreep.

 

De pijn kan om verschillende redenen terugkeren na de operatie:

De operatie laat een intern litteken achter, dat op een zenuw drukt
Het deel van de wervelkolom in de buurt van de operatieplaats moet enige tijd worden gestabiliseerd, waardoor andere delen worden overbelast
Weefselontsteking na de operatie
Onvoldoende revalidatie
Om deze redenen is de moderne benadering van de behandeling van een hernia het gebruik van medicijnen en lichaamsbeweging waar mogelijk.
Hoe voorkomt u een hernia? Met activiteit, wandelen en een juiste zithouding.
Geen enkele behandeling kan garanderen dat dezelfde of een andere schijf niet opnieuw hernieert (uitstulpt), waardoor preventie voor iedereen belangrijk is.

Laten we ons gesprek over preventie beginnen met de meest voorkomende oorzaken van hernia:

zwaarlijvigheid
fysiek zware arbeid, mechanische overbelasting
eenzijdige of asymmetrische belasting van de wervelkolom
gebrek aan lichaamsbeweging
slechte zithouding of looptechniek
roken
veelvuldig zitten (inclusief autorijden)
genetica

Afgezien van het laatste punt gaat het meestal om verschillende vormen van overbelasting of asymmetrische belasting van de wervelkolom. Dergelijke problemen blijven niet beperkt tot mensen met fysiek zware beroepen; ze kunnen ook op kantoor voorkomen. Kantoormedewerkers brengen het grootste deel van hun dagen zittend door en brengen hun wervelkolom in verschillende slechte houdingen.

 

De Beste Oefening om Hernia te voorkomen? Wandelen

Naast gezond zitten helpt ook gewoon wandelen. Wandelen is grotendeels waar het menselijk lichaam voor gebouwd is. De wervelkolom blijft recht en geen van de onderdelen wordt overbelast, regelmatige compressie voedt de tussenwervelschijven en de meeste spieren van het lichaam krijgen een natuurlijke oefening.

Als u het grootste deel van de dag zit, neem dan wat wandelen op in uw dagelijkse plan. Loop naar en van uw werk als dat kan, of maak gewoon een wandeling.

Meest gestelde vragen over hernia’s
Hoe kan ik zien dat ik een hernia heb?

De typische symptomen van een hernia zijn:

 • rugpijn
 • pijnscheuten in armen of benen
 • gevoel van pinnen en naalden of gevoelloosheid in de ledematen
 • zwakke ledematen
 • plotselinge incontinentie
 • Er zijn echter gevallen waarin de hernia pijnloos is en de zenuwen niet raakt.
 • Moet ik aan een hernia geopereerd worden?

  Niet noodzakelijkerwijs. Uw arts zal een passende behandeling aanbevelen, die in de meeste gevallen zal bestaan uit medicatie en lichaamsbeweging. In acute gevallen kan een operatie nodig zijn.

 • Hoe voelt een hernia aan?

  Patiënten beschrijven meestal hevige rugpijn die doorschiet in de ledematen. Er kan ook een speldenprikgevoel of gevoelloosheid optreden.

 • Hoe wordt een hernia behandeld?

  U wordt eerst onderzocht door een neuroloog, die een passende behandeling kiest. Acute gevallen vereisen meestal een operatie, maar de meer voorkomende chronische gevallen worden meestal behandeld met medicijnen en lichaamsbeweging.

 • Hoe kan ik een hernia voorkomen?

  Beweeg vaak en vermijd eenzijdige overbelasting en statisch zitten. Als u zittend werk doet, kunt u een therapeutische stoel met kantelbare zitting overwegen.

Artikel Onderwerpen

#pijn #wervelkolom