Nekpijn voorkomen

Nekpijn voorkomen is beter dan behandelen

afwissende staad en zittend werken

Nekpijn voorkomen is beter dan behandelen

Maak een inventarisatie van uw levensstijl, zoek de gewoonten en situaties die uw nek overbelasten en verander ze. Misschien zegt u: moeilijk te doen als u voor uw werk de hele dag moet zitten. Probeer in dat geval deze drie tips:

Neem pauzes. Sta, indien mogelijk, elke 30 tot 60 minuten op van uw bureau. Stretch of beweeg even.
Zit gezond. Ja, dat bestaat. Koop een therapeutische stoel, die uw wervelkolom ontlast en de rugspieren traint.
Werk afwisselend zittend en staand. Probeer een zit-sta bureau, dat uw werkplek in een oogwenk verandert van zittend naar staand en weer terug.
Als bonus zorgt afwisselend zittend en staand werken voor meer bloed naar de hersenen, wat uw werkprestaties kan verbeteren.

De top 3 nekpijnoefeningen

OEFENING 1: Snelle verlichting van nekpijn – Rekken van de cervicale wervelkolom

Als je nek,  lang voordat je werkdag erop zit, stijf wordt kun je de nekpijn verlichten met deze eenvoudige zittende oefeningen. De video toont de juiste techniek voor voorover en zijwaarts leunen en draaien om nekpijn te verlichten.

OEFENING 2: Ontspanning van de cervicale wervelkolom – Kat op een stoel

De ‘Kat op een stoel’-houding kan worden gebruikt om je rug te ontspannen terwijl je  zit. Bij oprichtende en strekkende beweging moet ook de borstkas worden betrokken. Dat is belangrijk voor het ontlasten van de nek. Bekijk de video voor een demonstratie.

Let op: de daadwerkelijke kat is geen essentieel onderdeel van deze oefening. 🙂

OEFENING 3: Oefening voor geblokkeerde nek – verlichting van rugpijn (cervicaal, lumbaal, scapulier)

Heb je het gevoel dat je nek helemaal vastzit? Dan is deze oefening goed om je nek los te krijgen. Probeer dan de hele  wervelkolom te ontspannen. Eén manier om dit te doen is een langzame, gecontroleerde rotatie naar een leidende arm, terwijl je knielt. Zie de video voor een demonstratie.