Wat moet u weten over de wervelkolom

Wat moet je weten over de wervelkolom

Wat moet je weten over de wervelkolom

In dit artikel bespreekt fysiotherapeut Kateřina Klimešová belangrijke informatie over de anatomie, fysiologie en functie van de menselijke wervelkolom.

Anatomie

De lagere school leert ons dat de wervelkolom het axiale skelet van de romp is en bestaat uit wervels. In totaal 33 of 34 wervels, waarbij het verschil zit in het stuitbeen. Dit is bij de mens een massief bot, maar in de ontwikkeling is het de samensmelting van de stuitwervels, die vier of vijf in getal kunnen zijn (van boven naar beneden aangeduid als Co1 tot en met Co5), afhankelijk van de persoon. De vorm en kromming van het stuitbeen zijn ook vrij individueel.

Het stuitbeen is het onderste deel van de wervelkolom. Naar boven toe volgen de vijf sacrale wervels (S1 tot en met S5), die ook tot een bot vergroeid zijn – in dit geval het heiligbeen, dat deel uitmaakt van het bekken. Daarboven komen vijf lendenwervels (L1 – L5), twaalf borstwervels (Th1 – Th12) en ten slotte zeven halswervels (C1 – C7).

De meeste mensen stellen zich waarschijnlijk een wervel voor zoals op de foto. Dit is een lendenwervel, met het kenmerkende volumineuze lichaam, zijuitsteeksels en een lumen (gat) voor het ruggenmerg.

Het stuitbeen is het onderste deel van de wervelkolom. Naar boven toe volgen de vijf sacrale wervels (S1 tot en met S5), die ook tot een bot vergroeid zijn – in dit geval het heiligbeen, dat deel uitmaakt van het bekken. Daarboven komen vijf lendenwervels (L1 – L5), twaalf borstwervels (Th1 – Th12) en ten slotte zeven halswervels (C1 – C7).

De wervelkolom

 

 

De Wervel

De Wervel

De meeste mensen stellen zich waarschijnlijk een wervel voor zoals op de foto. Dit is een lendenwervel, met het kenmerkende volumineuze lichaam, zijuitsteeksels en een lumen (gat) voor het ruggenmerg.

 

 

Minder bekend is dat niet alle wervels er zo uitzien. Zo ziet de C1 (de bovenste halswervel, of de “atlas”) er heel anders uit dan een lendenwervel. De C1 heeft geen lichaam en zijn doornuitsteeksels zijn vrij onduidelijk; zijn “aangepaste” vorm is bedoeld om een flexibele verbinding van het hoofd met het lichaam mogelijk te maken.

Fysiologie

Een ander kenmerk van de wervelkolom is de dubbele-S-kromming. Deze ontstond nadat onze voorouders besloten dat twee benen beter waren dan vier om te lopen, waardoor hun houding en de mechanische eisen aan het skelet volledig veranderden. De gebogen vorm is in wezen een verende demper. Als de wervelkolom zo recht was als een I-balk, zouden alle schokken veroorzaakt door lopen, rennen en springen moeten worden opgevangen door de wervels zelf. Een wervel kan heel wat verdragen, maar de materialen waarvan hij gemaakt is, kunnen zulke krachten niet alleen dragen zonder de S-bocht, en zouden uiteindelijk vervormen en scheuren.

Wat moet je weten

De kromming van de wervelkolom dempt namelijk de grove schokken, terwijl het resterende verschil voor een soepele rit wordt geleverd door de wervelschijven, die dienen als flexibele, schokabsorberende kussentjes tussen de afzonderlijke wervels. Autoliefhebbers merken op dat een wervelkolom niet anders is dan een veerpoot, waarbij de kromming van de wervelkolom ongeveer overeenkomt met de veer, terwijl de schijven een soort samengestelde demper vormen.

Ten slotte maakt de wervelkolom mobiliteit in de romp mogelijk, deels door compressie van de wervelschijven en deels in de gewrichten tussen de wervels. De wervelkolom kan naar voren, naar achteren en opzij buigen, en zich als een veer samenpersen en uitstrekken. Het totale bewegingsbereik is de som van de (relatief kleine) bereiken van de afzonderlijke wervels.

De halswervelkolom is het meest mobiel en kan tot 90 graden naar voren en naar achteren kantelen en het hoofd 70 graden draaien. Ongeveer de helft van het rotatiebereik ligt in het uniek gestructureerde gewricht tussen de eerste en tweede halswervel.

De borstwervelkolom is tamelijk onbeweeglijk, omdat hij verbonden is met de ribbenkast, die op zijn beurt vooraan bijeen wordt gehouden door het borstbeen. Het grootste bewegingsbereik is relatief gezien de rotatie.

In de lendenwervelkolom is rotatie bijna onmogelijk door de vorm van de wervels. Voorover buigen is ook zeer beperkt, omdat de krachtige ligamenten die de lumbale lordose ondersteunen, in deze richting vrij strak staan. Achteroverkanteling is mogelijk in ongeveer hetzelfde bereik als in de borstwervelkolom.

De mobiliteitsbereiken van de verschillende segmenten van de wervelkolom zijn belangrijk om het ontstaan van verschillende wervelkolomproblemen te begrijpen, zoals hoe ribblokkades ontstaan door een zittende levensstijl. Dat valt echter grotendeels buiten het bestek van dit artikel.

Hopelijk hebt u op dit punt de basisfeiten die nodig zijn voor een degelijk overzicht van de anatomie, fysiologie en functie van de wervelkolom. Als u meer wilt lezen over het bewegingsapparaat en zijn aandoeningen, kijk dan gerust naar onze andere artikelen.

  • Wat doet de wervelkolom?

    Wat doet de wervelkolom?
    De wervelkolom heeft drie belangrijke functies: ondersteuning, bescherming en mobiliteit. De steunfunctie bestaat uit het overeind houden van de romp en het bieden van bevestigingspunten voor bepaalde spieren.

    De beschermende functie heeft betrekking op het ruggenmerg, de belangrijkste zenuwbaan van het lichaam, waarvan beschadiging permanente verlamming kan veroorzaken. De lichamen en bogen van de wervels vormen het wervelkanaal, in wezen een met bot gepantserd kanaal voor het ruggenmerg.

    Wat moet je weten over de wervelkolom

    Ten slotte maakt de wervelkolom mobiliteit in de romp mogelijk, deels door compressie van de wervelschijven en deels in de gewrichten tussen de wervels. De wervelkolom kan naar voren, naar achteren en opzij buigen, en zich als een veer samenpersen en uitstrekken. Het totale bewegingsbereik is de som van de (relatief kleine) bereiken van de afzonderlijke wervels.

    De halswervelkolom is het meest mobiel en kan tot 90 graden naar voren en naar achteren kantelen en het hoofd 70 graden draaien. Ongeveer de helft van het rotatiebereik ligt in het uniek gestructureerde gewricht tussen de eerste en tweede halswervel.

    De borstwervelkolom is tamelijk onbeweeglijk, omdat hij verbonden is met de ribbenkast, die op zijn beurt vooraan bijeen wordt gehouden door het borstbeen. Het grootste bewegingsbereik is relatief gezien de rotatie.

    In de lendenwervelkolom is rotatie bijna onmogelijk door de vorm van de wervels. Voorover buigen is ook zeer beperkt, omdat de krachtige ligamenten die de lumbale lordose ondersteunen, in deze richting vrij strak staan. Achteroverkanteling is mogelijk in ongeveer hetzelfde bereik als in de borstwervelkolom.

    De mobiliteitsbereiken van de verschillende segmenten van de wervelkolom zijn belangrijk om het ontstaan van verschillende wervelkolomproblemen te begrijpen, zoals hoe ribblokkades ontstaan door een zittende levensstijl. Dat valt echter grotendeels buiten het bestek van dit artikel.

    Hopelijk hebt u op dit punt de basisfeiten die nodig zijn voor een degelijk overzicht van de anatomie, fysiologie en functie van de wervelkolom. Als u meer wilt lezen over het bewegingsapparaat en zijn aandoeningen, kijk dan gerust naar onze andere artikelen.